dimarts, 16 de juny del 2015

Comunicat en defensa del riu Ter

Un esplèndid matí de primavera, un diumenge de juny, amb motiu de la Diada Mundial del Medi Ambient que se celebra cada 5 de juny des de l’any 1972, hem volgut celebrar una caminada per la vora del nostre riu, el Ter. Una activitat festiva per tal de denunciar l’actual maltractament del nostre riu i poder crear una alternativa a aquest sistema que avantposa l'interès personal al comú.
La humanitat sempre ens hem aplegat vora la riba dels rius o les rieres i n'hem fet la nostra llar, hi hem crescut i hi hem prosperat. Malauradament, en el transcurs dels anys, hem oblidat la importància d’aquest gran bé natural, imposant el nostre benestar per sobre d’aquest, contaminant-lo i fent una molt mala gestió que ha acabat en la privatització de l'aigua. Així doncs, des de l'arribada del govern de Mas a la Generalitat s'ha iniciat un seguit d'accions que tenen com a objectiu privatitzar les aigües del Ter-Llobregat. La privatització d'aquest òrgan pot significar la reducció encara més del cabdal dels nostres rius, uns rius que pateixen un “espoli” ecològic des de fa molt de temps. Aquesta privatització també farà encarir la factura de l'aigua pels usuaris que pot incrementar-se fins al doble i minvarà clarament el control que tenen les diverses institucions públiques respecte als recursos aqüífers. Tampoc hem d'oblidar que en molts casos la gestió de l'aigua municipal està a mans privades com per exemple a Anglès on una empresa internacional, Aqualia, és la qui controla aquest recurs natural, fent encarir també les factures de l'aigua.
Com hem dit, a causa de diverses raons el nostre riu ha patit una reducció molt important del seu cabal. Per exemple durant els anys cinquanta circulaven pel Ter 20 m³/s (metres cúbics per segon), i es preveia un transvasament de 8 m³/s (40%). Actualment el cabal mitjà és de 12 m³/s i es continuen transvasant 8 m³/s “com a mínim”, que representen un 70%. És evident doncs, com hem dit abans, que el Ter pateix un espoli molt gran del seu cabal d'aigua, molt més que el permès per les diverses lleis. L'incompliment de bona part de la legislació per part de l'Agència Catalana de l'Aigua hauria de portar als seus òrgans de direcció i tècnics d'alt rang a processos judicials per la responsabilitat d'incompliment d'aquestes lleis.
La contaminació de Ter també és un tema que ens preocupa. Tot i les evidents millores durant els darrers anys amb la construcció de plantes depuradores o el control més exhaustiu de les empreses que estan a prop del riu, cosa que ha fet millorar la qualitat de l'aigua, permeten el consum humà, el Ter continua patint casos greus de contaminació que no ens deixa abaixar la guàrdia. Segons diversos estudis aquest riu té un alt risc de degradació, motiu pel qual hem de reclamar una major protecció.
Les comunitats de ribera tenen un paper cabdal en molts processos ecològics. Les comunitats de ribera ben estructurades poden contribuir a esmorteir l’impacte de les crescudes absorbint inundacions, en la mesura que incrementen la rugositat del terreny i frenen la força erosiva de l’aigua, tot rebaixant la velocitat de l’aigua. La fixació de sediments i la captació de nutrients, matèria orgànica i altres possibles contaminants fa de les formacions vegetals de ribera un filtre natural molt efectiu, que afavoreix la capacitat d’autodepuració característica dels sistemes fluvials en bon estat. Malgrat les connotacions positives que té el manteniment dels boscos de ribera, avui dia es produeixen un bon nombre d'agressions directes i indirectes, que moltes vegades són reflex –especialment les darreres– de processos que tenen lloc aigües amunt o en punts de la conca allunyats. Polítiques sectorials tan diverses com l’energètica, el planejament urbanístic i les infraestructures acaben afectant els espais riberencs i les funcions ecològiques que duen a terme. La recuperació de ribera és sinònim de qualitat i millora del nivell de vida, gràcies sobretot als seus paisatges. Aquests també poden ser aprofitat per diverses activitats lúdiques molt importants pel desenvolupament social de les persones, per tant considerem necessari dur a terme aquestes accions de revitalització de l'entorn.
El Ter sempre ha estat un dels motors de les nostres viles, una de les raons que va fer que els nostres avantpassats decidissin assentar-se en aquesta vall fou les grans oportunitats que oferir aquest riu i el seu entorn. Tampoc s'entén l'època contemporània sense aquest riu. Abans de finalitzar el segle XIX un bon grapat de fàbriques es van instal·lar als nostres pobles, aprofitant l'aigua del Ter per tal de produir l'energia necessària per fer funcionar les màquines de vapor. Com podem veure doncs, aquest riu sempre ha estat un motor per a la nostra zona i creiem que aquest avui ha d'esdevenir un altre cop la peça que faci reviure econòmicament el Ter-Brugent. Apostem per l'aprofitament del riu per l'ús turístic i esportiu, sempre i quan respecti l'entorn i sigui sostenible ecològicament. També creiem que s'ha de fomentar la connectivitat d'aquest entorn amb altres indrets com poden ser les vies verdes o nombrosos llocs d'interès que hi ha per tots els nostres pobles.
Per això som aquí, per retrobar-nos amb uns paisatges encisadors, per festejar la màgia del nostre riu Ter, per gaudir de la companyia de tots vosaltres. Per anunciar públicament el nostre desacord amb aquesta situació de deixadesa del riu i el seu voltant. Per això demanem un control democràtic de la gestió de l’aigua i la remunicipalització d’aquest bé, el control per tal d'evitar la contaminació del riu i la millora del seu entorn. De la mateixa manera volem tornar a aprofitar el riu, perquè el Ter torni a esdevenir una part important de les nostres vides.
NI UN PAM DE TERRA NI UNA GOTA D'AIGUA, ALS PAÏSOS CATALAMS DEFENSEM EL TERRITORI, DEFENSEM LA TERRA!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada